Afgelopen zaterdag kwam Nieuwerkerk D1 op bezoek bij Avanti | Flexcom D1 in Delfgauw. Deze wedstrijd was het sluitstuk van een drieluik aan zware wedstrijden, waarin ons team achtereenvolgens tegen nummer 1 (Fortuna D1), nummer 4 (Achilles D1) en nu als laatste tegen de nummer 2 uit de poule moest aantreden. Zelf stond de D1 derde en was daarmee zeker geen ‘appeltje-eitje’ voor de tegenstanders.

De wedstrijd tegen Fortuna D1 verloren we, zoals verwacht (12-5). De wedstrijd in de mooie Sportcampus Zuiderpark tegen Achilles D1 eindigde – enigszins teleurstellend – in gelijkspel (7-7). Zo kwam Achilles in punten gelijk met Avanti.

Altijd veel publiek bij de wedstrijden

Grote druk

De heenwedstrijd ergens begin december tegen Nieuwerkerk was een nogal overrompelende ervaring. In de eerste 20 minuten van de wedstrijd liep Nieuwerkerk uit naar een 8-1 voorsprong met een hoog schootpercentage van hun kant. Daarna kon Avanti wat meer terugdoen, maar kwam nooit dichterbij dan 3 doelpunten verschil. Einduitslag: 14-9.

Gewapend met deze ervaring zou de D1 Nieuwerkerk dit keer beter kunnen bestrijden en dat was dan ook zeker de bedoeling. Het begin van de wedstrijd ging nog gelijk op, maar na 2-2 liepen de gasten tot de rust weer uit tot een onoverbrugbare voorsprong: 2-9. Avanti speelde slordig, stond onder druk met veel balverlies als gevolgd. Het aantal doelpogingen was daardoor laag. Het team had geen antwoord op het fysieke spel van Nieuwerkerk. Daarnaast liep de vrije bal (wederom) niet en kwam de D1 vaak niet eens tot een schot.

Het team haalt, net als vorige week, het niveau niet dat er zeker in zit. Is de druk te hoog, zijn de verwachtingen te hoog of valt het allemaal op een andere manier te verklaren?

Laag rendement uit vrije worpen

De tweede helft kregen de trainers het team weer wat beter op de rit, maar het krachtsverschil met Nieuwerkerk was te groot. Uitslag: 8-15. Terecht verloren van een team dat fysiek sterker en groter is, maar korfballend op dit moment ook duidelijk Avanti D1 de baas is. Doelpunten: Emma (2), Merijn (2), Sam, Tess, Melle en Simon.

Doorloop Sam via Bas

Hoofdklasse

Helaas geen juichend verslag van een sprankelend spelend team. Betekent dit dan dat de D1 een stelletje pannenkoeken zijn die niets te zoeken hebben in de poule waarin ze spelen? Zeker niet, misschien zit het team op dit moment in een wat mindere fase, maar dat maakt de resultaten dit jaar er niet minder om.

Naast de B1 is namelijk de D1 het enige jeugdteam van Avanti dat in de hoofdklasse speelt: zowel op het veld als in de zaal. In het veld behaalden ze in het voorjaar de kampioenspoules (weliswaar met hakken over de sloot). In de zaal staat het team op dit moment nog op een 4de plaats met reëel uitzicht op de derde plaats. Concurrent Achilles heeft namelijk nog een zwaar programma tegen onder meer de top-2, terwijl Avanti nog tegen de laagste 3 in de poule moet. Ook het onderling resultaat tegen Achilles is beter voor Avanti, dus bij gelijke eindstand komt Avanti boven Achilles te staan.

Ook als je gaat kijken naar de afgelopen 10 jaar naar wat de D1-teams van Avanti hebben gepresteerd, is wel duidelijk dat er dit jaar aardige resultaten worden geboekt. In de jaren hiervoor heeft Avanti driemaal eerder in de D-hoofdklasse (zaal) gespeeld waarbij de hoogste rangschikking een 6de plaats was. Voor het veld geldt een vergelijkbaar goed resultaat. In de afgelopen 10 jaar is er geen ander D-team van Avanti in geslaagd om in het voorjaar in de kampioenspoules terecht te komen. Met dank aan de Antilopen-site voor deze historische data.

Voorwaar geen slechte prestatie van Emma, Maaike, Marjuka, Sam, Tess, Bas, Melle, Merijn, Radek en Simon en trainers Alwin, Wijnand en Luuk. Alle reden om dit als een topjaar te zien. Nu nog met 3 mooie wedstrijden de zaalcompetitie goed afsluiten!