skip to Main Content

Helaas is er de laatste tijd op korfbalgebied weinig tot niets te melden.  Momenteel worden er alleen wedstrijden in de Korfbal League gespeeld.  Om de nieuwsloze periode door te komen laten we een aantal Avantianen aan het woord komen. Het woord is deze keer aan Wouter Vernhout, die het stokje door kreeg van Colin van der Zanden.

Vraag van Colin: Fox, jij hebt nooit in de selectie van Avanti gezeten, maar toch je Korfbal League debuut weten te maken. Dat is niet veel mensen gegeven, hoe gaat het met je scheidsrechters carrière?

Ha Colin, wat gaaf deze nominatie! Dank 🙂 Dat klopt. In seizoen 2018-2019 had ik de eer als assistent met mijn vaste scheidsrechter Arthur den Ouden te mogen opdraven bij de wedstrijd KCC – DOS ’46. Een wedstrijd die nergens meer om ging, maar wat een gave ervaring was dat! Daar ben ik heel dankbaar voor.

Mijn scheidsrechterscarrière staat dit moment helaas op stil door corona. Vorig seizoen was mijn laatste seizoen met Arthur samen. Door corona eindigde onze samenwerking helaas abrupt. Dat was wel echt een anticlimax. Maar goed, leuk nieuws is dat ik begin dit seizoen ben toegelaten tot de talentenpool van district Noord-West. Promotie naar het niveau 3 (1e Klasse, Reserve Overgangsklasse en B-Hoofdklasse) zou komen in de zaal, maar toen staakte de competitie door corona weer en heden ten dage wachten we weer op de start van de competitie.

Hoe ben jij ooit bij Avanti terecht gekomen en hoeveel jaar ben jij lid (geweest)?

In mijn basisschoolklas zaten veel kinderen die korfbalden. Ik was dus eigenlijk vrij bevooroordeeld. Toch wilde ik in eerste instantie gaan hockeyen, maar na een tweetal proeftrainingen met Emiel Notenboom mee en na een ontzettend leuk schoolkorfbaltoernooi verzette ik mijn focus van hockey naar Avanti. Toen ben ik in 2007 lid geworden bij Avanti en begonnen in de D6 bij Koen Ruigrok en Pauline van Leersum.

Als je niet was gaan korfballen, voor welke sport had je dan gekozen?

Ik denk dus hockey.

Wat kan je vertellen over onderstaande foto’s?

Hahaha, wat een schitterende foto. Dit was een teamuitje in de D1 (of misschien de C3, maar ik denk de D1). Emiel, Emiel, Nils en ik zaten bij elkaar in de klas, bij elkaar in de D1 en hadden klaarblijkelijk een gedeelde interesse in discomuziek. Onze moves waren in ieder geval aardig gestroomlijnd. Als groep heren hebben we tezamen veel jeugdselecties doorlopen. Soms verdeeld over het eerste en tweede team, maar wel altijd samen. Op deze foto zie je het prille begin van deze mooie en langdurige samenwerking.

Een flatteuze actiefoto op de club. Met mijn baard wist ik nog niet echt raad zo te zien. Maar goed, buiten de deur fluiten is mooi en uitdagend, maar fluiten bij Avanti blijft iets fijns hebben. Dat voelt gewoon als thuis. Door het extern fluiten ben ik ’s zaterdags vaak niet bij Avanti, maar als ik er dan ben, geniet ik daar extra van.

Hier won ik een Avanti award voor scheidsrechter van het jaar. Volgens mij was het dit jaar de eerste versie van de awards. Dat er zoveel creatieve ideeën worden bedacht en uitgevoerd bij Avanti, zie ik echt als een kracht van Avanti. Ik kan de creatieve geesten bij de club die dit soort initiatieven bedenken echt ontzettend waarderen.

Dit was de beruchte wedstrijd waar Colin aan refereerde! Wat een wedstrijd was dat. Ineens fluit je internationals, sta je met je neus bovenop schitterend korfbalspel van toppers als Harjan Visscher, Jelmer Jonker, Nienke Hintzbergen en Stefan Dekkers en – niet te missen – wordt er een samenvatting van je wedstrijd gemaakt door korfbal.nl. Dat was gewoon ronduit genieten.

Extra bijzonder was dat het de laatste competitieronde was van het laatste seizoen KL waarbij de arbitrage bestond uit scheidsrechter en assistent. Het seizoen hierop kwamen de dubbelscheidsrechters, dus Arthur en ik konden als scheids en assistent op de valreep nog dit debuut meemaken.

Dit was de kampioensfoto van ons zwaarbevochten zaalkampioenschap met de A2. Na een langdurige enkelblessure hervatte ik de competitie weer met dit diverse team. Met dit team hebben we echt veel lol gemaakt buiten en binnen de lijnen van het korfbalveld. Door dat laatste heb ik ook beter leren korfballen. Op gebied van korfballend inzicht heb ik daar, veelal spelenderwijs dus ;p, veel mogen leren van onder andere Punya en Noot.

Welke hobby’s had en heb jij naast het korfbal?

Ik houd ontzettend veel van muziek maken. Ik zing veel in de zanggroep van de kerk en af en toe in een gelegenheidskoor en verder speel ik veel piano, buiten lockdowns en andere virale ellende ook in een tweetal bandjes. Verder geniet ik van klussen, koken, hardlopen, Scandinavische krimi’s kijken op Netflix, Zweeds of ander talen leren op Duo Lingo, biertjes drinken en met mijn huisgenoten chillen.

Wat mis je vooral wat nu niet mogelijk is door de Corona-maatregelen?

Ik ben lid van een studentenvereniging, C.S.R. Delft, en ik mis de verenigingsdynamiek ontzettend. Normaal is er elke week een borrel en zijn er elke twee weken bijbelkringen. Dat laatste gaat nog wel online door, maar ik mis van beide echt het ‘echte’ contact met de mensen. Verder mis ik het dat er weinig nieuwe dingen gebeuren en dat je weinig nieuwe mensen ontmoet.

Wat ga je als eerste doen als alles weer “normaal” is?

Snoeihard borrelen op m’n studentenvereniging, weer meer afspreken met vrienden en genieten van weer meer activiteiten.

Wat zou je niet meer veranderen ook al mag je alles weer?

Ik heb het idee dat door deze pandemie duidelijk wordt dat niet alles in het leven maakbaar is en dat we niet alles in eigen hand hebben. Dat inzicht mag wat mij betreft meer dan behouden blijven. Verder laat corona ons pijnlijk zien dat er te veel mensen zijn die leven in eenzaamheid. Ik hoop dat initiatieven die door corona voor deze mensen zijn opgezet, worden voortgezet.

Als je zelf een favoriet korfbalteam mag samenstellen wie maken daar onderdeel van uit en waarom?

Dan ga ik voor één favoriete speler en wel de negende: het BWD. Ik heb er onwijs van genoten toen het BWD op zijn beste kunnen was: vóór en tijdens de Korfbal League. Ik hoop dat de nieuwe generatie jeugd dat ook door zal zetten. De huidige jeugdlichting voelt gemiddeld gezien wel echt minder commitment voor het BWD. Een beetje kritische noot, maar ik hoop wel echt dat komende jeugdlichtingen het BWD kleur en passie blijven geven. Maar niet getreurd, ik voel me zelf ook nog gek genoeg om m’n BWD-tuinbroek aan te doen en mee te blèren hoor.

Wat is jouw nummer 1 in de Top2000?

Poh, wat een vraag. Dan ga ik voor Brothers in Arms van Dire Straits. Een schitterend nummer over soldatenbroederschap in oorlogstijd. Ontroerend.

Wat is jouw favoriete gerecht? En maak je dat ook zelf?

Kipschnitzel met frieten en salade. Ik maak het liefst allemaal zelf. Zelf aardappels snijden, voorgaren en frituren, kipfilet platslaan en paneren en zelf een slaatje in elkaar beunen. Om Mark Baanders te citeren: “Heeeeeeuuuurlijk!”

Wat is het spannendst wat je ooit gedaan hebt?

Dan ga ik voor het aangaan van het geloofsavontuur. Op gegeven moment heb ik echt ‘ja’ gezegd tegen het christelijk geloof en dat is best een spannende levensroute met vallen en opstaan. Maar ook absoluut een bere-interessante en mooie levensweg die ik iedereen kan aanbevelen 😊.

Wat weten mensen niet van je?

Ik denk niet dat veel mensen weten dat ik momenteel in opleiding ben om docent natuurkunde te worden. Het is ontzettend lachen om met jongeren te werken en het is heel fijn om in het alledaagse coronathuisleven naar mijn stageschool te mogen om les te geven.

Heb je nog een tip voor een mooie film, serie of boek?

De film ‘Les hommes et des dieux’. Een ontroerende film over een monnikenklooster in Algerije dat in harmonie leeft met de plaatselijke, islamitische dorpelingen, totdat islamitische extremisten oprukken. Meer vertel ik niet, gewoon kijken.

Verder is een mooi boek dat ik iedereen kan aanraden de Bijbel. Om mijn barbier te citeren: “De Bijbel heeft eigenlijk alles wat een Netflixserie ook heeft.” En zo is het maar net. Gewoon lezen. Schitterend.

Wat is jouw mooiste Avantifoto of -herinnering?

21-21 op het scorebord. 03:11 op de klok en Zuidam zet zijn actie naar binnen in. 03:09: Jordy wordt kolossaal asociaal onderuit geschoffeld door Robbe de Wit. 03:08: Ronald Buis grijpt naar zijn veel te irritante fluitje, brengt hem naar zijn mond en geeft de mooiste stip van zijn leven en niet veel later het mooiste plakje kaas van zijn leven, geadresseerd aan De Wit. 03:06: Jordy legt aan van tweeënhalve meter en prikt het sferisch gevormde leder geplaatst door de bovenkant van de gele mand. Het blauwwit publiek ontketent in een oorverdovend kabaal. 21-22. Er wordt niet meer gescoord.

U begrijpt het: met kop en schouders is mijn mooiste Avantiherinnering de play-downwedstrijd DSC-Avanti op 1 april 2017 waar Avanti promoveerde naar de Korfbal League.

Aan wie wil je het stokje doorgeven?

De enige man bij Avanti die ik al kende voor ik kon lezen en schrijven: Emiel Notenboom.

En welke vraag wil je aan deze persoon stellen?

Noot, in de teams en jeugdselecties waarin ik samen met je speelde, keek ik ontzettend op naar jouw verdedigende kwaliteiten, maar hoe vergaat het jou om je hachje te verdedigen voor een stel koters voor de klas of op het korfbalveld?

Back To Top