Avanti | Post Makelaardij 1 heeft in een uitstekende wedstrijd een verdiende overwinning geboekt tegen Mid-Fryslân/ReduRisk. Vanaf het eerste fluitsignaal stond er een energieke en scherp schietende ploeg, waarbij direct duidelijk was dat er vanavond weinig te halen viel in Pijnacker. In een goed gevulde sporthal De Viergang wist de thuisploeg de Friese tegenstander met 27-22 te verslaan.

Er zijn van die ‘avondjes Avanti’ waarbij je al snel voelt dat er iets positiefs in de lucht hangt. Wellicht kwam het door het goede voorbeeld van Avanti 2 (een knappe 28-16 overwinning tegen TOP uit Arnemuiden) of misschien waren het de hartstochtelijke aanmoedigingen van het BWD, maar dat er deze avond een goede vibe ‘rondspookte’ was duidelijk.

Waar de uitwedstrijd in Grou (34-22) er een was om snel te vergeten – Mid-Fryslân kwam toen furieus uit de startblokken en scoorde in de eerste helft maar liefst 21 keer – zagen Henk-Jan Post en gelegenheidscoach Peter van Duijn nu meteen een strijdbaar en geconcentreerd Avanti. In de eerste aanval (met Yona, Niki, Jordi en Tim) kwam de ploeg direct tot zes pogingen, waarbij het zesde schot de openingstreffer van Tim betekende. Een gemiste strafworp deerde hem niet, want al snel daarna maakte Tim ook zijn tweede en zeker niet zijn laatste doelpunt van de avond. Het eerste verdedigingsvak (Floor, Kirsten, Lars en Nathan) volgde het goede voorbeeld en via Lars en Nathan stond het binnen mum van tijd 4-0.

De thuisploeg bleef in het vervolg met scherp schieten, waardoor het vlaggenschip halverwege de eerste helft een ruime 8-2 voorsprong genoot. Een memorabel moment was de tweede goal van Nikki, die daarmee in haar 250e (!) wedstrijd in Avanti 1 haar 400e (!) doelpunt maakte.

Pas na een kwartier kwam Mid-Fryslân iets beter onder de verdedigende druk uit. De ploeg uit Grou moest het aanvallend vooral van het sterke dameskwartet hebben, die 8 van de 10 Friese doelpunten in het eerste bedrijf voor hun rekening namen. Bij een stand van 16-10 zochten de spelers de kleedkamers op. Voor die 16 treffers had Avanti slechts 56 doelpogingen nodig (29%). Nikki, Kirsten, Nathan en Tim kwamen allemaal boven de 40% uit en laatstgenoemde had er voor de pauze al 5 gemaakt. De bezoekers schoten met 15% een stuk minder scherp. Wat een contrast met de uitwedstrijd: toen waren het juist de Friezen die meer dan 30% raakschoten en bleef Avanti met 18% ver achter.

Een opvallend verschil met de eerste helft van vorige week tegen DSC was dat er ditmaal weinig aanvallen zonder doelpogingen waren. Pas na 13 minuten ging er voor het eerst een bal door een unforced error over naar de tegenstander. Ook dit was tekenend voor de scherpte van de Pijnackerse formatie vanavond.

Na rust kwam Mid-Fryslân beter uit de startblokken en wist de uitploeg de marge tweemaal te verkleinen tot 4 punten. Vanaf een stand van 17-13 waren het echter weer de blauwwitten die de boventoon voerden. Enkele minuten en vijf doelpunten (tweemaal Lars, Tim, Yona en Floor) later stond het 22-13 en was het gat definitief geslagen. Hierna ging de aanvallende scherpte er wel iets af bij Avanti, waardoor de Friezen wederom wat terug wisten te komen. De overwinning kwam daarbij echter nooit meer in gevaar. Scheidrechters Laban en Van Beek floten af bij een eindstand van 27-22.

Tim kwam uiteindelijk tot 9 scores uit 24 pogingen (38%), het hoogste aantal treffers voor een Avanti-speler dit seizoen. Zeer knap, zeker in het tijdperk waarin de strafworpen niet meer door een specialist worden genomen. Bovenal was deze overwinning een teamprestatie van jewelste. Een schotpercentage van 25% (27 uit 108) wist het vlaggenschip dit seizoen nog niet te behalen. Daarnaast wist het de meest scorende ploeg uit de Korfbal League 2 zodanig onder druk te zetten dat het slechts tot een verzilvering van 17% (22 uit 128) kwam.

Voor de Friezen betekende de nederlaag in Pijnacker een gevoelige tik in de strijd om de play-offs. Voor Avanti zijn de twee punten zeer welkom om de achtste plaats niet uit het oog te verliezen. Concurrent TOP (A) wist namelijk ook een overwinning te boeken tegen hekkensluiter Tempo.

Link foto’s

Doelpunten: Tim van Dorp (9), Yona Peper (4), Nathan Tuinder (4), Lars Molijn (3), Nikki van Trigt (3), Floor Munnik (2), Kirsten Tuinder en Jordi van Zuidam