skip to Main Content

Helaas is er de laatste tijd op korfbalgebied weinig tot niets te melden.  Momenteel is het enige stipje aan de horizon de mogelijke start van de KorfbalLeague op 16 januari.  Om de nieuwsloze periode door te komen laten we een aantal Avantianen aan het woord komen. Het woord is deze keer aan Aleid Auwerda,  Avantifotograaf en verslaggever, en al zo’n 50 jaar lid van Avanti.

Vind hier de hele serie.

Hoe gaat het nu met  : Aleid Auwerda

Wat kan je vertellen over bovenstaande foto:

Pfoeh, dat is een tijd geleden. Aan de shirtjes te zien moet het haast een schoolkorfbaltoernooi geweest zijn waar we met de Willem Alexanderschool (nu de Schatkaart) aan hebben meegedaan. Dat zal ergens in 1973/1974 geweest zijn. Het was ook de tijd dat ik op foto’s die onvermijdelijke haarband droeg, ook nu zie ik ‘m weer. We hadden een klas met heel veel korfballers. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet meer alle namen weet, maar van de lichting die heel lang bij Avanti gekorfbald heeft herken ik de tweeling Harald en Marco van Zielst, Jan Tighelaar, Marcel Hofman, Gerbrig van Tilburg, Linda en Marieke Post, de zusjes Dorien en Marianne Drop, Ria Ton en Henk Bakker. Ik ben niet via het schoolkorfbal bij Avanti terecht gekomen maar dankzij de buurkinderen Lindenburg. Ruud heeft me een keer meegenomen naar een training in 1971 en sinds die tijd ben ik al lid en inderdaad dan wordt het dit jaar een bijzonder jubileum.

Hoe kom je de korfballoze periode door:

Dat was in het begin best lastig toen alles stopgezet werd en je ook geen sport kon kijken op TV/I-pad. In de eerste wave ben ik bijna in volledige lockdown gegaan en was het uitje van de week het wegbrengen en halen van de kliko. In deze tweede wave ben ik veel meer gaan lopen en fietsen en probeer ik elke dag een half uur tot een uur Pijnacker te verkennen. Grappig om dan te zien hoeveel korfbalpalen je in het dorp wel niet tegenkomt. En ik ben ook meer boeken gaan lezen en legpuzzelen (denk dat er zeker al zo’n 40 puzzels van 1000 stukjes gelegd zijn).

Wat mis je vooral nu:

Dat is overduidelijk het zaterdagje Avanti met wedstrijden kijken en fotograferen en daarna nog een hapje eten op het terras of in de kantine. Natuurlijk kan je ook andere zaken fotograferen, maar ik heb eenmaal een enorme passie voor sportfotografie en dat is nu helaas niet mogelijk. En ik mis de toevallige ontmoetingen, alles is toch meer gepland momenteel.

Wat ga je als eerste doen als alles weer “normaal” is:

Linea recta naar Avanti om weer een wedstrijd te gaan fotograferen en een Herrie in de Keuken te bestellen. Het kan niet anders dan dat we al over de helft zijn en ik hoop dat dit ergens in het tweede kwartaal toch weer mogelijk gaat zijn.

Wat zou je niet meer veranderen ook al mag je alles weer:

Wat ik van deze periode gewaardeerd heb is het vele thuiswerken en hoe productief je dan wel niet kan zijn. Ik mis ook zeker niet het vele file rijden, wat een tijd gaat daarmee verloren die je beter kunt gebruiken om meer te bewegen. Dus ik ga niet meer vijf dagen per week naar kantoor als alles weer mag. Het zal meer een gemengde vorm worden. Voor brainstorms, creatieve sessies en interacties ga je naar kantoor en als je ergens op moet focussen ga je dat thuis doen.

Wie is je favoriete (Avanti)korfballer en waarom:

Dat vind ik altijd zo’n lastige vraag, zeker als je al veel generaties korfballers voorbij hebt zien komen. Natuurlijk kan ik genieten van briljante aanvalsacties van spelers als Judith Goedendorp, Jordi van Zuidam, Stefan Hogervorst, Rick van den Blink en Tom Snaphaan. Of uit mijn tijd in het eerste de onnavolgbare  Eric Verweij en Cas Bakker. Maar mijn favoriete korfballers zijn degenen die het team beter maken, die zien hoe de tegenstander bestreden moet worden, vol inzet spelen en een vak kunnen sturen. Dan moet je denken aan spelers/speelsters als Christie van Wijk, Dé Post, Thomas Reijgersberg en uit het huidige eerste Merijn Sevenhuysen (zo knap zoals Merijn op jonge leeftijd het al in zich heeft om een vak te sturen). Maar ook aan speelsters als Jitte Janssen, Sophie Donkervoort en Nikki van Trigt die ervoor zorgen dat de puntspelers optimaal in stelling gebracht kunnen worden en zelf hun kansjes meepakken,

Wat is jouw nummer 1 in de Top2000:

Ook dit is een moeilijke vraag, dat kan per moment verschillen. In de tijd dat ik nog naar kantoor reed luisterde ik veel Slam FM (dan was je in ieder geval goed wakker als je op de plek van bestemming aankwam). Van de huidige Top 2000 luister ik momenteel graag naar Imagine Dragons (Shots) en Kensington (Sorry/Unchartered, Heading Up High).

Waar kan je ’s nachts voor wakker gemaakt worden:

Uh ja, om een goed humeur de volgende dag te houden is het beter om mij te laten slapen. Als ik geen 7 of 8 uur slaap krijg dan kan ik best chagrijnig zijn de volgende dag.

Heb je nog een tip voor een mooie film of serie om de korfballoze periode door te komen:

Ik ben niet zo van de films en series, ben meer iemand die heel veel sport kijkt en veel boeken leest. Tijdens deze korfballoze periode kijk ik dan ook heel veel Ziggo Sport met Engels, Italiaans en Spaans voetbal en lees diverse boeken. Qua boeken ben ik nu bezig met de Robert Galbraith serie en het laatste boek van Jitske Kramer (Werk heeft het gebouw verlaten) waar ze als antropologe kijkt hoe corona ons in een cultuurshock bracht en de impact daarvan op ons werkende leven. Maar ik beleef ook heel veel plezier aan af en toe een Donald Duck lezen bij de kapster (nu dus even niet), ik kan enorm genieten van die woordgrappen die er soms instaan (Ei-phone, Gans Kazan, Formule Eend, De ontdekking van zemel door Harry Muesli). En nu de korfballeague langzaam aan gaat beginnen hou ik ook de uitzendingen van Eyecons in de gaten met een aantal oefenwedstrijden.

Wat is jouw mooiste Avantifoto of herinnering:

Als Avanti-fotograaf zijn het vooral de foto’s waar de emotie van afspat hele mooie plaatjes om te schieten. En dan kom je al snel bij foto’s van beslissende wedstrijden of beslissende doelpunten. De wedstrijden waar de hele vereniging in blauw-wit uitgedost aanwezig was. Of het nu het Nederlands Kampioenschap voor C-teams was in Rotterdam, de beslissingswedstrijd tegen ONDO in de WION-hal, de overwinning op Sporting Delta of de promotie naar de KorfbalLeague. Teveel om op te noemen eigenlijk.

Je komt als fotograaf ook vaak voor verrassingen te staan als je later je foto’s aan het uitzoeken en bewerken bent. Zo kwam ik jaren geleden een foto tegen van Colin van der Zanden die de merknaam Hummel van zijn sportbroekje had aangepast naar “Pummel”. Of je komt er achter dat bij alle junior heren de naam van de onderbroek boven het sportbroekje uitkomt en dat blijkt dan opeens trending te zijn. Of je hebt niet goed opgelet bij de teamfoto van de selectie en Alwin Blijleven heeft weer wat bijzonders uitgehaald tijdens het schieten van de foto.

Feb 2015 Avanti wint van Nieuwerkerk
Overwinning op Sporting Delta. Belangrijke stap op weg naar de KorfbalLeague
Een feestje bouwen kan BWD wel

Een meer recente foto die ik wel mooi vond was de uiting van vreugde van Melle nadat hij de gelijkmaker in de laatste seconde had gescoord tegen PKC C1 eind September 2020.

Mooie emotie van Melle. De 11-11 scoren uit een assist van Merijn.

Aan wie wil je het stokje doorgeven :

Jeanette Schreuder

En welke vraag wil je aan deze persoon stellen:

Jij haalt veel plezier uit het helpen van andere mensen/teams, waar haal jij in deze bijzondere tijden de energie vandaan?

Back To Top