skip to Main Content

Helaas is er de laatste tijd op korfbalgebied weinig tot niets te melden.  Om de nieuwsloze periode door te komen, laten we een aantal Avantianen aan het woord komen. Het woord is deze keer aan Edwin Kroeze, die het stokje door kreeg van Erwin van der Putten.

Vraag van Erwin: Hi Ed, kan je ook niet wachten tot we weer samen een hapje kunnen gaan eten met de oude staf en dat je weer op de bank kan gaan zitten om bij een echte wedstrijd te zijn?

Hey Erwin, leuk dat ik het stokje van jou door krijg. Een leuke bevestiging van onze gezellige, trouwe maar vooral succesvolle drie jaren bij Avanti/Post Makelaardij. Met de nieuwe versoepelingen staat dit etentje vast al snel op de planning. Niet alleen om te bespreken hoe het gaat, maar vooral om oude herinneringen op te halen. En ik kijk zeker uit naar het moment om weer voor een echte wedstrijd naar de club te komen. De onderlinge wedstrijden zijn leuk om te doen, maar het gaat er natuurkijk vooral om het in competitieverband zo goed mogelijk te doen met je team. Maar ik ben blij dat er steeds meer mag, vooral voor het sociaal-technische gedeelte van de club, wat na zo’n periode nog belangrijker is geworden.

Hoe ben jij ooit bij Avanti terecht gekomen en hoeveel jaar ben jij lid (geweest)?

Ik ben in 2006 lid geworden bij Avanti, omdat er meerdere klasgenoten al lid waren (Emiel Notenboom, Emiel Post, Janine Smits, Nils van Zuijlen en Wouter Vernhout). Dus ik ben dit jaar 15 jaar lid.

Als je niet was gaan korfballen, voor welke sport had je dan gekozen?

Dan was de keuze waarschijnlijk op zwemmen of fietsen gevallen, denk ik. Achteraf heb ik geen spijt van de keuze om elke zaterdag op het korfbalveld rond te brengen

Wat kan je vertellen over onderstaande foto’s?

Aan de kleding van Marien en Niels te zien, was dit tijdens een oefenwedstrijd :-). Volgens mij was dit na weer een weergaloze doorloop van Jordi, zoals hij er wel meer heeft gemaakt in zijn loopbaan. Gaaf ook om deze foto met Niels te zien, iemand waar ik een hele mooie band mee heb opgebouwd in onze Avanti-periode. Ik stond letterlijk te juichen toen het bericht kwam dat hij bij Avanti aan de slag ging.

Mijn eerste jaar als teambegeleider van het eerste. Dit is het team dat kampioen werd in de overgangsklasse zaal seizoen 2014/2015, of eigenlijk kampioen moest worden dat jaar. Kwaliteit te over dat jaar in 1 en 2. De grootste prestatie dat seizoen was het handhaven op het veld na het opstappen van Jan Tromp. Vijf ploegen konden op de laatste speelronde nog degraderen. Mena Kuhuwael nam toen de ploeg op het veld bij de hand en met zijn harde, directe maar prestatiegerichte aanpak lukte het ons om te handhaven in de hoofdklasse. Een klasse waar Avanti minimaal thuis hoort naar mijn mening. Ik ben Mena nog steeds enorm dankbaar dat hij dit toen heeft gedaan met zijn toewijding.

Na even zoeken weet ik wanneer deze foto is gemaakt: tijdens Avanti-DSC (33-31) in het eerste jaar van Erwin. Een legendarische wedstrijd, waarin nog steeds de tegenstander de meeste doelpunten tegen Avanti maakte, maar niet won. Mooi om de wil om te winnen van Steef, Christie en mij af te lezen. Datgene waar het allemaal mee begint om een doel te bereiken, maar daarover later meer.

Tja, de blijdschap om de play-offs te halen was immens. Alles was er die dag aan gelegen om van Sporting Delta te winnen en een historische prestatie neer te zetten met de club. Fantastisch om na te beleven hoe het geloof in de club, de groep, maar vooral de spelers groeide om deze prestatie ook daadwerkelijk neer te zetten. Iets wat Erwin al op het trainingsweekend als doel stelde om te halen. Dit omdat hij hierin geloofde en alle vertrouwen in had. De wil om dit te bereiken was aan alles voelbaar binnen het team en de club.

Dit is een mooie foto toen ik tweedejaars D was na een doorloopbal, denk ik. Bijzonder want ik was meer van de verre afstandschoten. Zo te zien was het kunstgrasveld nog in aanbouw, zo hoor ik toch een beetje bij de oude Avanti generatie haha.

Dit was mijn eerste jaar in de C, met Marcel en Chantal de Bakker als coaches. Ik kan mij nog goed herinneren dat Marcel toen zei dat hij bij ons (C4) ook een schotklok wilde; de tegenstanders deden er vaak zo lang over om maar een schot te lossen. Verder vind ik het heel gaaf om nog steeds vaak met mijn oud coaches Marcel de Bakker en Kees van Wijk samen te werken in mijn huidige functie; mannen waar Avanti al decennia lang op kan bouwen.

Hier ging Thomas Reijgersberg al snel door zijn enkel bij Groen Geel, in een seizoen waarin wij het als debutant in de hoofdklasse heel goed deden en met iets meer geluk en wijsheid toen al de play-offs hadden kunnen halen. Stefan Hogervorst staat al klaar om erin te komen. Gaaf om te zien hoe sterk hij toen is terug gekomen, na een jaar in het tweede. Nu aanvoerder van Avanti 1 en voor mij Mister Avanti.

Welke hobby’s had en heb jij naast het korfbal?

Tijdens de coronaperiode ben ik steeds meer het buiten zijn gaan waarderen. Wandelen, hardlopen en fietsen ben ik steeds meer gaan doen en dit blijf ik ook doen.

Wat mis je vooral wat nu niet mogelijk is door de Corona-maatregelen?

De wedstrijd spanning en beleving naar een zaterdag mis ik het meest. De hele week met een plan bezig zijn en dat zien uitkomen is een fantastisch proces. Verder mis ik de sociale momenten: in de kroeg, tijdens concerten en de mooie zaterdagen op een vol zonovergoten terras na een wedstrijd.

Wat ga je als eerste doen als alles weer “normaal” is?

Een concert bezoeken van een artiest die ik nog niet live heb gezien en genieten van een Avanti zaterdag zoals die hoort te zijn.

Wat zou je niet meer veranderen ook al mag je alles weer?

Het omkijken naar een ander en het klaar staan voor iemand anders zijn denk ik mooie dingen om erin te houden.

Als je zelf een favoriet korfbalteam mag samenstellen wie maken daar onderdeel van uit en waarom?

Dit is lastig, zonder iemand tekort te doen ga ik een poging wagen:

Coaches: Erwin van der Putten en Niels van der Steuijt – Erwin zette een topprestatie neer door veel te wisselen in de mannen combinaties en zo onvoorspelbaar te worden voor tegenstanders, voor en tijdens de wedstrijd. Hij was de leider van de ploeg en kon met tactische keuzes wedstrijden binnen slepen. Niels is een perfecte motivator en weet precies wanneer hij tussen en boven de groep moest staan. Hij heeft een mooi initiatief genomen met een clinic vanuit de selectie voor de hele jeugd.

Dames:

Fenna van Leeuwen- Onwijs goed schot uit de actie en een echte verbinder binnen de ploeg. Een mooi voorbeeld hoe goed je binnen Avanti en de sport kan worden als je jezelf telkens maar blijft uitdagen. Had wedstrijden waarin ze weinig schoten nodig had voor veel goals.

Nikki van Trigt- Heeft het spel rond de korf naar haar hand gezet. Weet precies wanneer ze moet insnijden en waar haar momenten liggen om tot schot te komen. Loepzuiver met haar snelle schoten.

Sophie Donkervoort- Kon zich geweldig vastbijten in een spits dame en daarmee heel belangrijk zijn voor de ploeg. Aanvallend zichzelf wegcijferen voor de ploeg maar op de juiste momenten de trekker overhalen.

Judith Goedendorp- Een goede speelster om in je team te hebben: zuiver schot, harde werker en altijd bezig wat er het beste voor het team is. Kan veel goals maken, maar ook onwijs goed in de ondersteuning spelen. Haar Westlandse humor maakt elke bespreking leuk.

Manon Ballings- Met haar karakteristieke hoge schot is ze moeilijk te verdedigen. In het seizoen naar de League heel belangrijk geweest met haar goals. Denk maar eens aan de wedstrijd tegen DSC thuis in de play-downs.

Heren:

Dé Post- Hier kan ik niet omheen, hij was al mijn jeugdidool toen ik vroeger als D-tje bij de selectie ging kijken. Rots in de branding, uithangbord van de ploeg en met zijn keiharde werken een geweldige aanvoerder.

Jordi van Zuidam- Opgeklommen van speler in 2 tot topspits, klever in de verdediging en na een aantal wedstrijden ‘gewoon’ topscorer in de Korfbal League. Topvent waar mening tegenstander liever niet tegen loopt. Fijn dat hij weer is begonnen met korfballen. We gaan vanaf september weer hele mooie dingen van hem zien.

Stefan Hogervorst- Man van de club. Een alleskunner die weet wat er nodig is voor de ploeg en daar ook naar handelt. Altijd voorop in de strijd en trotse aanvoerder van het team. De enige Avantiaan die de weg van de eersteklasse naar de Korfbal League volledig heeft meegemaakt. Topgozer die je liever in je team hebt dan als tegenstander.

David Post- Uitgegroeid van rebounder naar alleskunner. Keiharde werker die zich kon wegcijferen voor het team, maar scorend ook zijn aandeel had. Werd steeds beter hoe ouder hij werd. Genieten was het als hij na een goede wedstrijd moest uitleggen hoe hij dat deed. Dan zei hij meestal: ”Ik deed gewoon wat in mij opkwam.”

Thomas Reijgersberg en Rick van den Blink- De neven noem ik even samen, allebei onwijs belangrijk voor de groei van de club en het team. Thomas is een geweldige winnaar en teamspeler, kijk maar naar het succes van Fortuna de laatste jaren. Reboundend vaak onnavolgbaar maar maakte ook een hoop goals. Rick een spits pur sang die tegenstanders zijn wil op kon leggen. Heeft vaak een enorme druk op zijn schouders gehad, de ogen waren vaak op hem gericht als het er op aan kwam. Gelukkig heeft hij dat vertrouwen vaak ook waargemaakt. Maar hij kon net zo hard staan juichen en genieten wanneer iemand anders zijn of haar moment pakte en belangrijk was.

Wat is jouw nummer 1 in de Top2000?

Mijn favoriete nummer in deze lijst is Fix You van Coldplay. Maar mijn mooiste nummer staat niet in deze lijst. Dit is: Because We Believe van Marco Borsato en Andrea Bocelli. De live versie van 2006 is echt het luisteren waard!

Wat is jouw favoriete gerecht? En maak je dat ook zelf?

Ik ben meer van de pasta en lasagne dan van de Hollandse pot. Wanneer ik kook is het dus ook vaak Italiaans. Ook andere wereld gerechten komen steeds meer op tafel te staan.

Wat is het spannendst wat je ooit gedaan hebt?

Dat was denk ik in mijn tijd als stagiair in Diergaarde Blijdorp. Er waren twee prairiehondjes ontsnapt en tijdens het zoeken stond ik ineens oog in oog met een bizon stier met alleen een stroomdraadje ertussen. Rustig weglopen vond ik toen de beste optie.

Wat weten mensen niet van je?

Dat ik echt kan genieten van bravoure in het veld. Het hoeft niet altijd even lief en meegaand. Naar de ‘Amsterdamse bluf’ van Rick van den Blink kon ik altijd erg graag kijken. Maar het allermooiste blijft als een teamprestatie samensmelt tot een unieke prestatie.

Heb je nog een tip voor een mooie film, serie of boek?

Amerikaanse films en series vind ik erg gaaf. Desingnated Survivor en Homeland zijn echte aanraders. Maar ook een Villa Oranje kijkt heel lekker weg, mooie humor en herinneringen aan de laatste EK’s en WK’s.

Wat is jouw mooiste Avantifoto of herinnering?

Mijn mooiste Avanti moment was een aantal weken voor de play-offs in 2017. We speelden uit bij DeetosSnel en stonden voor deze wedstrijd 3 punten achter met daarna nog 2 wedstrijden te gaan. Verliezen was einde seizoen, dit bestempelde Erwin ook duidelijk in de voorbespreking: dit zijn de top wedstrijden waarvan je er maar weinig speelt in je sportcarrière. Gesteund door zo’n 80 man publiek speelden we een gelijk opgaande wedstrijd die alle kanten op kon gaan. In de eindfase keek iedereen naar Jordi van Zuidam en Rick van den Blink om het te gaan beslissen.

Toen Sophie Donkervoort vlak voor tijd 1 op 1 begon te schieten en zo met 3 goals de ploeg naar de overwinning schoot, zag je de verbazing op de gezichten van Deetos. Wij wisten wel beter want niemand die een schotspelletje kon winnen van Sophie op de training. Vaak cijferde zij zich weg voor het team en vergat daarbij hoe goed ze zelf kon schieten, gelukkig in deze belangrijke wedstrijd niet.

Bijgaand de beelden van haar derde goal en de vreugde explosie van het team en publiek. En dit was nog maar het begin…

 Aan wie wil je het stokje doorgeven?

Naar aanleiding het verhaal hierboven gaat die naar Sophie Donkervoort.

En welke vraag wil je aan deze persoon stellen?

Hi Sophie, hoe gaat het met jou en je gezin? Vind Charlie het al spannend om grote zus te worden? En hoe heb jij dit moment bij Deetos beleefd?

Back To Top