skip to Main Content

Het is 8 november 2014, de eerste wedstrijd in het zaalseizoen 2014/2015. Het vorige zaalseizoen is Avanti 2 kampioen geworden in de Reserve Hoofdklasse en Avanti 1 heeft het kampioenschap in de Overgangsklasse net gemist. DSC pakt het kampioenschap door twee keer van Avanti te winnen.

De al brede en talentvolle selectie is inmiddels uitgebreid met twee routiniers. Rick vd Blink is op het veld al gestart. Hij speelt met zijn vriendin Esley inmiddels bij Avanti. Neef Thomas Reijgersberg speelt zijn eerste wedstrijd in de zaalcompetitie. Thomas wil het wat rustiger aan gaan doen en heeft Rick naar Avanti gevolgd.

Het wordt een memorabel zaalseizoen. Rick geeft zijn visitekaartje af met 7 treffers in de eerste zaalwedstrijd. Avanti wordt ongeslagen kampioen en speelt het beste seizoen ooit. Een record aantal doelpunten, 397 en een doelsaldo van +142. Tjoba wordt op maar liefst 11 punten achterstand tweede.

We zijn een seizoen verder. Avanti debuteert in de Zaalhoofdklasse in seizoen 2015/2016. Inmiddels is Erwin vd Putten aangetrokken. Een ervaren trainer die KorfbalLeague ervaring heeft bij OVVO en eerder trainer bij Antilopen, KCC en AW.DTV. Zelf speelde hij 16 jaar bij AW.DTV (Toen nog het roemruchte Allen Weerbaar) in de selectie.

Avanti gaat flitsend van start in de Hoofdklasse. Na 4 wedstrijden staat Avanti alleen aan kop. TOP (A) neemt dan de kop over na een 22-21 overwinning op Avanti in Arnemuiden. Ook toen 21-21 vlak voor tijd…. De tweede helft van de competitie loopt het iets minder, maar een vierde plek met 15 punten is natuurlijk niet slecht. En wat als er niet geprobeerd was het 2e te behouden voor de Reserve Hoofdklasse en alles op 1 gezet was…..  TOP (A) en DSC gaan naar de kruisfinales. DSC en TOP (A) gaan uiteindelijk ook de Hoofdklassefinale spelen na winst op respectievelijk KCC en Wageningen. DSC wint met overmacht de Hoofdklassefinale met 21-13.  TOP (A) verliest daarna in de Play downs twee keer van AW.DTV.

En dan seizoen 2016/2017. Een dramatische start.  De eerste wedstrijd in de Viergang tegen Tempo wordt teleurstellend ruim verloren ( 18-23 ). Daarna de toppers tegen kampioenskandidaten KCC en TOP (A). Beide wedstrijden gaan verloren. Na drie wedstrijden troosteloos zonder punten onderaan samen met Oranje Wit.

Daarna wordt twee keer de 30 aangetikt bij KVS en DeetosSnel. In Scheveningen wordt het maar liefst 14-30 en ook DeetosSnel loopt tegen een scherp schietend Avanti aan, 34–26 in de Viergang. Daarna uit bij Oranje Wit, een moeizame wedstrijd maar wel 14-19 winst. Thuis wordt dan kansloos van de luchtmacht van Sporting Delta verloren en Avanti lijkt degradatiekorfbal te gaan spelen. Slechts 6 puntjes uit zeven wedstrijden en 6 punten achter al op koploper KCC.

De uitwedstrijd bij Tempo wordt dan vrij eenvoudig gewonnen waarna de topper tegen KCC thuis voor de deur staat. Alhoewel het op dat moment natuurlijk eigenlijk geen topper is omdat KCC met een straatlengte voorsprong aan kop van de ranglijst staat. Net zoals in de uitwedstrijd geeft Avanti de wedstrijd in de slotfase uit handen. Na 25-25 vlak voor tijd loopt KCC uit naar een 26-29 winst. Met nog 5 wedstrijden te gaan staat KCC fier op kop met 16 punten. DeetosSnel, TOP en Sporting Delta hebben er 10. Avanti staat met 8 punten op een degradatieplek, maar slechts 2 puntjes achter de tweede plek. Alles is nog mogelijk.

Een gelijk spel dan in Arnemuiden waar TOP op de valreep nog gelijk kan maken, 25-25. Daarna thuis winst op KVS. Nog drie wedstrijden te gaan. KCC is inmiddels kampioen, Avanti op 11, TOP 12, DeetosSnel 14. Het kan nog steeds met de uitwedstrijd bij DeetosSnel voor de boeg.

Een belangrijk weekend dan. Avanti pakt de winst bij DeetosSnel met 26-30 en KCC  pakt Top met 23-19. Ineens staat Avanti op de derde plek een puntje achter DeetosSnel. En wat een weekend komt er dan aan. Avanti thuis tegen het al gedegradeerde Oranje Wit en DeetosSnel moet op bezoek bij KCC. En KCC is dan wel kampioen, Avanti heeft natuurlijk nog wel wat tegoed van KCC. In de laatste veldwedstrijd in 2014 klopte Avanti DSC in Eindhoven waardoor niet DSC maar KCC kampioen werd en naar de Ereklasse promoveerde.

KCC doet haar sportieve plicht en wint met 29-16 van DeetosSnel. Avanti met 28-19 van Oranje Wit.  En het onmogelijke lijkt toch te gaan gebeuren. Een tweede plaats en kans op de kruisfinale.  Nog een wedstrijd te gaan, uit bij Sporting Delta in Dordrecht. De ploeg waar thuis vrij kansloos van verloren werd.

Gesteund door een uitzinnig BWD en andere toeschouwers sleept Avanti aan de hand van Jordi een 22-25 overwinning uit het vuur waarna een enorm feest losbarst. De kruisfinale is gehaald.

Nic. is op de valreep kampioen geworden in Hoofdklasse A na een gelijkspel tegen concurrent Dalto. Nic. wordt dan ook de tegenstander van Avanti in de Kruisfinale. Het Groningse Nic. heeft al vele jaren ervaring in de Korfbal League en gaat vol vertrouwen de best of three confrontatie in. Nic. heeft als kampioen thuisvoordeel. Een eventueel beslissende wedstrijd wordt dus ook in het Alfa College gespeeld.

Op naar Groningen met twee bussen. Gerrit met de spelersbus en een bus met het supporterslegioen. Nic. denkt het klusje wel even te klaren, maar geeft na met 15-10 te hebben voorgestaan de wedstrijd toch nog uit handen. Een briljant spelende Jordi schakelt Tim Flokstra uit en scoort er zelf 7. Eindstand 21-25. Bam, 1-0 voor Avanti. Wie had dat gedacht.

De return in de Viergang. Wat een feest. De interesse voor kaarten is overweldigend en zelfs aan de zijkant van het veld worden staanplaatsen gecreëerd. Uiteindelijk worden er zo’n 800 toeschouwers in de Viergang geperst die Avanti de klus gaan zien klaren. Maar die komen bedrogen uit. Het zijn zeer verassend de Groningers die de stand gelijk trekken. Weer een flinke achterstand voor Avanti, 17-22.  Maar toch een bloedstollende slotfase wanneer avanti terugkomt tot 21-22. Jordi krijgt nog twee kansen voor de korf om er een verlening uit te slepen. Helaas komt hij niet meer tot scoren. Eindstand 21-22, waar hebben we die meer gezien….

Wat een enorme teleurstelling. Nog een keer naar Groningen, en nog wel op een dinsdagavond. Avanti is nu duidelijk de onderliggende partij. En Nic. gaat zich natuurlijk geen tweede keer in eigen huis laten verrassen denkt iedereen. Zo niet Avanti. Wat een mentale veerkracht. In de derde wedstrijd komt Avanti wederom flink op achterstand, 14-8. Maar de hoofden blijven recht en iedereen gaat door. Vooral ook omdat iedereen weet dat Erwin altijd Rick achter de hand heeft. Zo ook nu weer. De ploeg komt langzaam dichterbij en vlak voor tijd bij 20-19 in het voordeel van Nic. krijgt Rick een strafworp te nemen. Hij mist en het avontuur lijkt dan over. Maar Nic. bezwijkt onder de druk. Rick weet in de slotfase nog 3 keer te scoren, en dit zijn toch zeker wel de belangrijkste doelpunten in het zaalseizoen.  En dat onder zo’n druk. Eindstand 20-22 en we gaan naar de Hoofdklassefinale. Ook KCC heeft zich hiervoor geplaatst na ook een derde wedstrijd tegen Dalto.

De Hoofdklassefinale wordt gespeeld in de korfbaltempel van PKC in Papendrecht. Voorwedstrijd is de kruisfinale in de Korfbal League tussen PKC en Blauw Wit, welke verrassend door Blauw Wit gewonnen wordt overigens. Maar bij de Hoofdklassefinale is er veel meer publiek. BWD en De Negende Man vullen de hal met in totaal zo’n 1500 toeschouwers, waaronder ook burgemeester Ravestein en wethouder Minderhoud. Ook de Livestream van de Hoofdklassefinale wordt veel beter bekeken dan die van de wedstrijd tussen PKC en Blauw Wit.

De Hoofdklassefinale wordt een deceptie. Het publiek is fenomenaal, maar de spelers brengen niet wat ze kunnen. KCC schiet met scherp en bij Avanti is het het allemaal net niet. En dan speel je een verloren wedstrijd. KCC schiet de eerste helft met een percentage van in de 40%. Een NBA basketbalploeg zou daar blij mee zijn. 31-20 verlies dus.

De dames krijgen er in de media behoorlijk van langs. Terwijl dit natuurlijk volledig onterecht is om dit te baseren op 1 wedstrijd waarbij de tegenstander bijna niet kan missen. Maar goed, er is nog een herkansing. Even schudden en weer doorgaan. En Stefan vat het goed samen ‘de hele vereniging staat achter ons dus ook wij geven niet op’. Prachtige interviews ook na de wedstrijd, vooral Rick laat zich voor de camera van zijn goede kant zien. Prachtige verliezers in een teleurstellende wedstrijd.

De playdown dan. DSC is voorlaatste in de League geworden en wordt de tegenstander van Avanti. Als verliezend finalist krijgt Avanti het thuisvoordeel. Eerst in de Viergang dus. Sandra en Heidi kunnen wederom aan de slag maar de organisatie staat als een huis. In sneltreinvaart is alles geregeld en woensdag 29 maart kunnen de spelers weer aan de bak tegen DSC. Een oude bekende. En DSC heeft het meestal moeilijk tegen Avanti. Tevens hebben zij de laatste 7 wedstrijden in de League verloren dus zitten in een slechte flow. Maar goed, Avanti als kansloos verliezer van de Kruisfinale zit natuurlijk ook niet in een lekkere flow.

In een wederom stampvolle Viergang wordt het een zeer spannende wedstrijd. Ook nog gadegeslagen door 3000 mensen die de eerste Livestream van Avanti volgen. DSC speelt een moeizame wedstrijd. Topscorer Robbe de Wit komt niet echt los. Jordi ook niet, maar in de tweede helft komt Avanti toch op een 18-15 voorsprong. Een belangrijke rol is voor de dames weggelegd die duidelijk revanche nemen. De voorsprong wordt niet meer weggegeven. De eerste winst is binnen. Op naar Eindhoven.

De beslissing kan vallen in Eindhoven. Winst betekent Korfbal League voor Avanti. Verlies nog een extra potje in de Viergang. Wedstrijd nummertje 20 in de zaalcompetitie wordt een van de meest spannende die we ooit meegemaakt hebben. Met nog 5 minuten te spelen is de stand 20-20. Rick schiet Avanti op voorsprong. Robbe de Wit maakt weer gelijk uit een doorloop.  Jordi weer voor de korf. Met nog twee minuten te spelen snelt Jordi Florian Bastiaens voorbij en wordt gestuit door Robbe de Wit. Scheidsrechter Buis geeft een strafworp. Jordi gaat klaarstaan voor de belangrijkste stip uit zijn carrière, maar hij heeft in de beginfase een stip gemist. Iedereen houdt zijn hart vast, de DJ van DSC zet de muziek expres wat harder, maar Jordi laat zich niet van de wijs brengen, 21-22. Het laatste schot van Dennis Snel lijkt er dan in te vallen maar door een wonder draait de bal uit de korf. Sijmen pakt de laatste twee rebounds en de plek in de Korfbal League is veroverd.

Wat een mooie club !

 

[mdb]

fotografie [ndb en aa]

 

 

 

 

Back To Top