Sassenheim – Avanti|Flexcom B1 is de tweede helft van de veldcompetitie in hoofdklasse C uitstekend begonnen. In Sassenheim werd TOP/SolarCompleet op z’n Fortuna’s verslagen (10-11), waarmee het team van Mario, Angelo en Tom een belangrijke stap zette richting handhaving.

Met een recente historie in Delft was het niet raar dat het coach-trio een tactiek koos die veel weg had van de strategie waarmee Fortuna pas nog in de play-offs van de Korfbal League TOP uitschakelde en zelfs de finale in Ziggo Dome won: vertragen.

In de najaarscompetitie ging de B1 op eigen veld nog met 14-22 ten onder tegen TOP. Dus moest er in de return uit een ander vaatje getapt worden om tegen de koploper een kans te maken. Daarom werd er in de week voorafgaand aan de wedstrijd geoefend op achterverdedigen, waar TOP vooral in de eerste helft niet van terug had. Door elke onderschepte bal vervolgens gedisciplineerd over meerdere schijven naar het aanvalsvak te brengen, zorgde Avanti B1 er bovendien voor dat TOP minder tijd kreeg om aan te vallen. En niet zonder resultaat.

Time-out

De thuisclub kwam nog wel via een vrije worp op een 1-0 voorsprong, maar dat was ook de enige keer dat TOP aan de goede kant van de score stond. Met een fraaie doorloop bracht Jasper, in het eerste aanvalsvak naast Bernice, Milou en Jona, zijn ploeg op gelijke hoogte. Het tweede aanvalsvak, met Famke, Josan, Gerben en Mark, had minder tijd nodig om te scoren. Mark zette met een doorloop en een afstandsschot een 1-3 stand op het scorebord. En nadat Jasper met opnieuw een doorloop zelfs voor 1-4 zorgde, vond de bank van TOP het de hoogste tijd om hun ploeg bijeen te roepen.

Maar het tactische praatje en ook de drie wissels die daarna volgden, leverde nauwelijks resultaat op voor TOP. Weliswaar kwam de thuisclub op 2-4, het waren afstandsschoten van Josan en Gerben waardoor Avanti verder uitliep. Lang leek het er ook op dat de rust bij een 2-6 stand zou aanbreken. Balverlies in de laatste minuut, gaf TOP nog de kans om de pijn iets te verzachten, voordat de kleedkamers werden opgezocht. Rust: 3-6.

Op slot

Natuurlijk kon het de tweede helft niet zo ‘gemakkelijk’ blijven gaan. TOP kwam terug tot 5-6 en het duurde lang voordat Avanti weer eens de korf vond. De 5-7 van afstand door Gerben gaf uiteindelijk even wat lucht, maar niet voor lang. TOP kwam langszij bij 7-7, maar bleek niet bij machte om door te drukken en de wedstrijd alsnog te beslissen. Tot 9-9 ging het scoreverloop gelijk op (Famke en Jasper). TOP probeerde nog iets te forceren door international U17 Sanne Pijpers naar het andere vak te brengen, maar die truc werd in de kiem gesmoord door een belangrijke treffer van Famke. Bij 9-9 gooide de aanvoerster met twee cruciale goals bovendien de wedstrijd op slot: 9-11 met nog zo’n twee minuten te spelen.

Avanti speelde de wedstrijd vervolgens zeer gedisciplineerd uit. Pim, die al een tijdje klaar stond om in te vallen, mocht eindelijk los op de plek van Jona in de aanval, maar ook hij begreep dat het zaak was de wedstrijd zakelijk uit te spelen. Daardoor deed de laatste treffer van TOP, die de stand op 10-11 bracht, Avanti geen pijn meer.

Lust voor het oog

Jasper kroonde zich met zijn drie goals, gedreven spel en vele verdedigende rebounds tot man van de wedstrijd. Maar het verdedigende werk van Josan tegen Oranje-klant Sanne Pijpers was zeker ook een lust voor het oog. Tel daarbij op de rentree na lang blessureleed van Bernice, die de hele wedstrijd vol maakte en niet te vergeten de grote discipline waarmee de ploeg de overwinning naar de eindstreep bracht, en de uitstekende start van de voorjaarscompetitie is verklaard.